Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΑΓΓΛΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΕ...ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ By Giapaloni


ΑΓΓΛΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΕ...ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ 
ΜΕΡΟΣ  A 

Όλες οι προτάσεις σας θα είναι κομμάτι του αφιερώματος μας. Αυτό είναι το πρώτο μέρος
, ανάλογα με το συνολικό ενδιαφέρον (like και τα σχόλια), την άλλη βδομάδα θα ανεβεί και δεύτερο μέρος με περισσότερες ενδιαφέρουσες ιστορίες!
 
Blackburn Olympic, Αγγλία - Το 1878 στο Λάνκασαϊρ ιδρύθηκε η Blackburn Olympic. Η ομάδα είναι ιστορική κι ας είχε διάρκεια ζωής μόλις μια δεκαετία. Είναι η πρώτη ομάδα που ιδρύθηκε στην βόρεια Αγγλία και η πρώτη ''εργατική'' ομάδα που κατέκτησε το FA Cup. Οι ιδρυτές της εμπνεύστηκαν από το όνομα του ιερού τόπου της Ολυμπίας, στον οποίο εκείνη την περίοδο γινόντουσαν οι πρώτες μαζικές ανασκαφές. 
Exeter City FC - Η Exeter είναι ομάδα της League 2. Συνδέεται άμεσα με την χώρα μας καθώς λέγεται (δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την ίδρυση της) ότι ιδρύθηκε από Έλληνες φοιτητές / κατοίκους της αγγλικής πόλης του Exeter. Άλλο σενάριο της ίδρυσης της είναι ότι ιδρύθηκε από του κατοίκους του St Sidwells που καλούνται από τους Άγγλους ως ''Greeks''. Από κει προέρχεται και το ψευδώνυμο της ομάδας ''The Grecians''.  
Portsmouth F.C.  Το έμβλημα της ιστορικής αυτής αγγλικής ομάδας συνδέεται με την ιστορία του Βυζαντίου και την κυπριακή ιστορία. Το σύμβολο της ομάδας προέρχεται από το επίσημο έμβλημα της πόλης του Πόρστμουθ. Πρόκειται για ένα χρυσό αστέρι με οχτώ ακτίνες, στο κάτω μέρους του οποίου υπάρχει μια χρυσή ημισέληνος που κοιτά προς τα πάνω, όλα μέσα σε μια μπλε ασπίδα. Το σύμβολο αυτό δόθηκε στην πόλη του Πόρτσμουθ μετά την κατάληψη της από τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο το 1194, και αποτελεί υιοθέτηση του εμβλήματος του Ισαάκιου Κομνηνού της Κύπρου, που τότε ήταν μέρος της ένδοξης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, και την οποία ο Ριχάρδος κατέλαβε κατά τη διάρκεια της 3ης Σταυροφορίας. 
 ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΓΓΛΩΝ ΟΠΑΔΩΝ 
 Άρης Θεσσαλονίκης με Watford και Μίντλεσμπρο - Η φίλαθλοι της ελληνικής ομάδας έχουν αδελφοποιηθεί με αυτούς των 2 ομάδων της Championship. Οι σχέσεις μεταξύ των οπαδών είναι πολύ καλές, αφού Άγγλοι οπαδοί των 2 ομάδων έχουν έρθει στην χώρα μας, αλλά και το αντίστροφο, ενώ μοιράζονται και πανό, συνθήματα κτλ. - Πανιώνιος με Crystal Palace - Οι οπαδοί της Νεοσμυρνιώτικης ομάδας έχουν αδελφοποιηθεί με αυτούς της Λονδρέζικης ομάδας. 
 ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΙΧΤΕΣ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ 
 Liverpool FC 
 Ο Σωτήρης Κυργιάκος έγινε ο πρώτος Έλληνας που φοράει την φανέλα της Λίβερπουλ και ξεκίνησε εξαιρετικά όντας παίκτης του μήνα για τον Ιανουάριο. O ''Sotis'' μετακόμισε απ’ την ΑΕΚ στο Άνφιλντ κάνοντας συνολικά 30 εμφανίσεις και 3 γκολ. - Newcastle United FC - Ο Νίκος Νταμπίζας ήταν ο πρώτος Έλληνας που φόρεσε τη φανέλα των Magpies. Ο Έλληνας κεντρικός αμυντικός έφυγε από τον Ολυμπιακό για τη Νιούκαστλ το 1998 και σε ηλικία 24 ετών. Ο Νταμπίζας έφτασε σε δύο τελικούς Κυπέλλου στο Γουέμπλεϊ και έφυγε από την ομάδα το 2004. Ο ''Ντάμπι'' σε έξι χρόνια στη Νιούκαστλ είχε 130 συμμετοχές και 11 γκολ. Η Νούκαστλ απέκτησε έναν ακόμα Έλληνα παίκτη, τον Γιώργο Γεωργιάδη του Χαραλάμπους, ο οποίους πήγε στις «καρακάξες» έναντι 420.000 λιρών. Είχε 10 συμμετοχές την περίοδο 1998-99. Ο Γεωργιάδης έγινε ο πρώτος Έλληνας που σκόραρε στο Κύπελλο Αγγλίας στη νίκη της Νιούκαστλ επί της Έβερτον με 4-1 το 1999.

Ο Ajax επίσης πηρε το όνομα του απ τον Αίαντα της Σαλαμίνας! Πολλές ομάδες στην Τσεχία χρησιμοποιούν τον όνομα Sparta, όπως η Sparta Prague, η Hellas Verona στην Ιταλία και πολλές άλλες που σιγουρα ειναι πιο άγνωστες!! Στην Αγγλία τωρα, εχουν ερασιτεχνικές κατηγορίες ποδοσφαίρου με ονόματα από αρχαίες ελληνικές αποικίες...Athenian League, Corinthian League, Aetolian, Delphian, Istmian και Spartan League!! Είμαστε παντού στις ονομασίες ειναι η αλήθεια!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου